Novetats Espai "COVID-19: situació sociolaboral" (i 10)

Aquí teniu les darreres novetats i actualitzacions que hem incorporat a l'espai COVID-19: situació sociolaboral: noves dades, noves mesures i nous articles i documents. I si voleu consultar tota la informació que ja conté, hi podeu accedir també, tot clicant en el nom dels diferents apartats!                                                                                                                                                                                                                                                                   

​Regulació d'ocupació

Regulació d'ocupació – Observatori del Mercat de Treball i Ocupació (Actualització permanent)                                                                                                                                   

Afiliacions a la Seguretat Social

Evolució i perfil del treball autònum. Març 2020 (Infografia) - Observatori del Mercat de Treball i Ocupació 

Evolució d'afiliacions a la Seguretat Social a la demarcació de Barcelona, comarques i municipis. Abril 2020 - Oficina Tècnica d'Estratègies per al Desenvolupament Econòmic, Diputació de Barcelona (Darrera actualització 15/05)                                                                                                                                                         

Conjuntura econòmica i laboral

Butlletí de conjuntura laboral i sectors productius. 1r trimestre 2020 (Apartats específics "Atur" i "Ocupació") - Observatori del Mercat de Treball i Ocupació 

-

​Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE)

Prestacions per atur. Com realitzar i comunicar les modificacions sobre els ERTO, arrel del Reial Decret-llei 18/2020, 15/05/2020                                            

Departament de Treball, Afers Socials i Famílies - Generalitat de Catalunya

Ajut d’urgència per a persones treballadores afectades econòmicament per la COVID-19 (infografia requisits). Tancada per l'exhauriment de la dotació pressupostària destinada a la prestació (Nota de premsa) (Darrera actualització 14/5) 

-

​Economia

Impacte econòmic de la COVID-19 en Start-ups. Abril 2020, Wayra 

El 74% de les start-ups a escala mundial han registrat un impacte desfavorable en els seus negocis a causa de la crisi de la COVID-19, d’acord amb un baròmetre impulsat per l’empresa Wayra a 200 emprenedors de diferents països del món. Malgrat l’afectació, el 57% dels enquestats es mostra optimista sobre l’evolució de la seva activitat i el 72% preveu mantenir o augmentar la seva plantilla durant els pròxims tres mesos. Si bé, un 6% de l'ecosistema emprenedor pensa que cessarà la seva activitat de forma immediata. Els sectors més afavorits per la crisi han estat els dedicats a les tecnologies educatives, de la salut o de l'àmbit de les finances. Per contra, les empreses vinculades al turisme, al comerç al detall i als serveis per a la llar són les més afectades. Els resultats també indiquen que la totalitat de les start-ups enquestades han adoptat el teletreball i un 85% afirma haver implementat el procés amb èxit.                                                                                                                                   

Organització del treball

El teletreball en confinament suma dues hores més a la jornada laboral, Universitat Oberta de Catalunya (UOC), 13/05/2020                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Condicions de Vida

La vida, el treball i la COVID-19. Abril 2020, Eurofound, 6/05/2020

Segons una enquesta de l'Eurofound, el 23% dels europeus ha deixat de treballar temporalment i el 5% ha perdut la feina de forma definitiva. El baròmetre impulsat per l'organisme mesura les implicacions de la crisi de la COVID-19 en el benestar, el treball i la situació financera. En relació amb el treball, el 49% de les persones treballadores a Europa (el 52% a Espanya) va experimentar una disminució de les hores treballades i 4 de cada 10 va començar a teletreballar com a resultat de la pandèmia. Quant a la situació financera de les famílies, el 47% té dificultats per arribar a final de mes, xifra que puja 6 punts respecte del 2016 (41%). Així mateix, una alta proporció d'enquestats europeus (38%) i espanyols (46%) afirma que els seus ingressos s’han reduït a conseqüència de la crisi sanitària.