Recomanem: "Trabajo, independencia y subordinación. La regulación del trabajo autónomo en España"

Riesco-Sanz, Alberto. "Trabajo, independencia y subordinación. La regulación del trabajo autónomo en España", a Revista Internacional de Sociología (RIS). Vol. 74 (1), Gener-Març 2016.

Aquest article presenta i contextualitza l'ambiciós marc regulador i protector de l'Estatut del Treball Autònom vigent a Espanya des del 2007. Juntament amb l'anàlisi de la seva novetat i abast, l'article s'interroga sobtre el sentit d'una reforma considerada paradoxal. D'una banda, perquè suposa l'organització i regulació del treball autònom sota un estatut d'ocupació específica que, tanmateix, no ha fet sinó aproximar-se a l'estatut del treball assalariat (reduint més que ampliant la distància que històricament les separava). D'altra banda, perquè aquesta reforma té lloc en un moment en el qual, tendencialment, l'ocupació autònoma --que històricament ha ocupat un lloc destacat a Espanya-- es troba en retrocés. Més que dissociar el treball autònom del treball assalariat, l'article ens convida a explorar la relació existent entre ambdues formes de treball, tot considerant el treball autònom no com la negació del salariat, sinó com a testimoni de la seva potència, alhora que de la seva profunda transformació.

Enllaç al número de la revista: http://revintsociologia.revistas.csic.es/index.php/revintsociologia/issue/view/50
Enllaç al PDF de l'article: http://revintsociologia.revistas.csic.es/index.php/revintsociologia/article/download/640/723