Novetats Espai "COVID-19: situació sociolaboral" (i 22)

 

Aquí teniu les darreres novetats i actualitzacions que hem incorporat a l'espai COVID-19: situació sociolaboral: noves dades, noves mesures i subvencions i nous articles i documents. I si voleu consultar tota la informació que conté cada apartat, hi podeu accedir, tot clicant en el títol!                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Ofertes de llocs de treball 

Ofertes de llocs de treball. Juny 2020 (Pdf i Excel) - Observatori del Mercat de Treball i Ocupació (Darrera actualització 13/07)&                                                                                                                                  

Conjuntura econòmica i laboral 

"La marxa del negoci de les empreses de Catalunya al segon trimestre de 2020 registra un saldo de -62,9 punts i les expectatives per al tercer trimestre, un saldo de -46,1 punts". Enquesta de clima empresarial. Mòdul d’actualitat empresarial. 2n Trimestre 2020 - Idescat (Darrera actualització 14/07)

“L'índex de confiança empresarial de Catalunya augmenta un 1,1% al tercer trimestre del 2020 respecte del trimestre anterior”. Indicadors de confiança empresarial. 3r Trimestre 2020 - idescat (Darrera actualització 10/07)

-

Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE)

Nova especialitat formativa per un turisme segur i sostenible:"Accions bàsiques davant de la COVID-19 en Turisme i Hostaleria" (Pdf del programa formatiu), 10/07/2020                                                                                                                                                                                                                   

Diputació de Barcelona

Programa “SOS Mentoring” per a autònoms i microempreses, 13/07/2020

Nous fons de prestació extraordinaris contra la COVID-19, 09/07/2020

El món local davant l’emergència econòmica. Espai de reflexió per al municipalisme, 08/07/2020

-

Polítiques d'ocupació

Digital Talent Overview 2020. Analitzem l’estat del talent digital - Barcelona Digital Talent, juny 2020 

Informe que avalua la situació del sector digital a Catalunya i posa en relleu la posició de Barcelona com a pol tecnològic, atès l’increment del 14% en l’ocupació d’aquest àmbit respecte del 2019, fins a situar-se en els 77.000 professionals. El salari mitjà d’aquest col·lectiu se situa en els 37.500€, un 21,7% superior a la mitjana del conjunt d’activitats a Barcelona (30.807€). L’informe adverteix sobre l’ampliació de la bretxa de talent digital, ja que es registra un augment del 80% en la demanda de perfils digitals, mentre que l'oferta de professionals només ha crescut un 23%. Les dades també revelen que la participació femenina assoleix el 26,5% de la força laboral del sector, xifra que puja 4,5 punts respecte de l’any anterior (22%).                                              

Economia

Informe anual 2019. La economia espanyola davant la crisi del COVID-19. Banc d'Espanya, juny 2020

Informe anual de l’entitat que inclou una revisió de l'evolució de la crisi, l’impacte econòmic provocat i les mesures de política econòmica desplegades. La institució preveu un rebot destacat de l’economia en la segona meitat de 2020, després de registrar una contracció en el PIB del 5,2% en el primer trimestre i pronosticar una caiguda intensa pel segon que pot oscil·lar entre el 16% i el 21,8%. El document repassa alguns factors que han condicionat aquests resultats, com la desigualtat d’ingressos, les altes taxes d’atur, la marcada dualitat entre assalariats indefinits i temporals i el baix creixement de la productivitat. Addicionalment, adverteix sobre la forta incidència de la crisi en les dones i els joves, derivada de l’elevada participació d’aquests col·lectius en els sectors més afectats per la crisi.                                                                                                                                                                                      

Condicions de vida

Impacte de la crisi COVID-19 en els hàbits de consum a Catalunya en el post-confinament. FHOM, Universitat Rovira i Virgili, juny 2020

Informe que examina els nous hàbits de compra que han sorgit arran de la crisi sanitària i determina quines seran les tendències del consum en el futur. L’estudi qualitatiu, elaborat a partir d’entrevistes en profunditat, distingeix algunes tendències ja existents que s’han accelerat per la crisi sanitària respecte de les que han nascut a conseqüència de la pandèmia, a més d’avaluar el seu potencial de ser perdurables o de desaparèixer. D’entre les que s’han accelerat amb previsió de ser permanents, destaquen la digitalització, el comerç de proximitat, la compra de productes saludables i la reducció en el malbaratament d’aliments. Del grup que ha aparegut a partir de la crisi, es pronostica que l’exigència d’un comerç segur s’anirà atenuant amb la introducció d’una vacuna o tractament.

(Primer) impacte de la crisi de la COVID-19.  Observatori de la Realitat Social de Càritas Diocesana de Barcelona, juny 2020 (Informe complet)

Resultats de l’enquesta realitzada per Càritas entre les llars ateses per l’entitat que mostra un increment de la taxa d’atur de 26 punts entre febrer i maig de 2020 (del 40,6% al 66,9%). Les situacions d’atur s’han multiplicat entre aquelles persones que ja tenien unes condicions laborals precàries, i que per això ja estaven sent acompanyades. D’altra banda, l’impacte en l’economia informal ha estat molt més gran, especialment en sectors com la venda ambulant, la recollida de residus i els serveis domèstics i de cures. Ocupacions que, sovint, són realitzades per persones en situació irregular administrativa. Com a conseqüència, la pobresa severa entre les llars que atén Càritas s’ha disparat. Amb la referència del llindar de la pobresa severa per a Catalunya, s’ha passat d’un 47,5% al febrer de 2020, a un 67,4% al maig.