Fons Documental del Servei de Mercat de Treball. Novetats 2n semestre 2020

Us presentem les novetats bibliogràfiques incorporades aquest darrer semestre al Fons Documental del Servei de Mercat de Treball, un fons especialitzat en l'àmbit del mercat de treball i les polítiques d'ocupació. Els documents estan classificats segons l'àrea temàtica principal del seu contingut i, mitjançant l'enllaç "Accés al document", podreu accedir al web on es troben ubicats.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

LLIBRES

Mercat de treball

Desenvolupament local

Organització del treball i relacions laborals

Economia

PUBLICACIONS PERÍODIQUES

Mercat de treball

Polítiques d'ocupació

Organització del treball i relacions laborals

Economia                                                                                                                                                                                                                                

LLIBRES

Mercat de treball

Efectos de la crisis de 2020 y 2008 sobre el mercado de trabajo español. Un análisis comparativo por CCAA, sector, género y edad. Madrid: BBVA, 2020

BBVA Research fa una comparativa entre l’afectació de la crisi de la COVID-19 i la crisi financera del 2008-2009. La reducció de la afiliació entre el febrer i el maig de 2020 és similar a la produïda entre l’agost de 2008 i el març de 2009. El document també avalua l’impacte de les crisis per col·lectius. Les persones joves han estat les més afectades en ambdues crisis. Per gènere, la caiguda de l'ocupació és del 5,1%, tant per les dones com pels homes, a diferència del 2008, quan l’ocupació femenina va caure pràcticament la meitat que la masculina.

Accés al document

Vulneración de derechos: trabajo decente. Madrid, Fundación Foessa, 2020

L’estudi aborda la vulnerabilitat de les persones treballadores espanyoles i les dificultats d’accés a un treball decent. La conclusió principal de l’estudi és que el 8,5% de l’ocupació de Catalunya i el 13,2% d’Espanya es troba en situació de pobresa relativa. En paral·lel, l’informe remarca la greu conjuntura del sector professional de la llar, un àmbit força feminitzat i amb percentatges molt alts d’informalitat. La publicació també investiga la bretxa laboral de gènere i la de l’ocupació estrangera respecte de l’espanyola. 

Accés al document

La inserció laboral dels graduats i graduades de les universitats catalanes. 2020. Barcelona: Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, 2020

L’AQU de Catalunya ha dut a terme entre els primers mesos de l'any 2020, abans del COVID-19, el 7è estudi d’inserció laboral dels titulats i titulades d’educació superior de Catalunya. L’estudi, impulsat per les universitats públiques catalanes per mitjà dels seus consells socials, les universitats privades, 37 centres adscrits i el Departament d’Ensenyament, és una de les més representatives i importants a Europa.

Accés al document

Desenvolupament local

Informe territorial 2020. Demarcació de Barcelona. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2020

La Cambra de Comerç de Barcelona i la Diputació de Barcelona editen aquest prestigiós balanç econòmic anual de les comarques de la província de Barcelona.

L’informe ofereix una panoràmica exhaustiva de les principals magnituds de l’economia del territori, així com una anàlisi desagregada per comarques, que es complementa amb estudis específics i amb monogràfics sobre l’economia territorial elaborades per reconeguts experts.

Accés al document

Organització del treball i relacions laborals

El teletreball com a eina i escenari laboral. Barcelona: UGT, 2020.

La UGT ha presentat un informe que repassa l’evolució del teletreball, la seva implementació durant l’estat d’alarma i la normativa vigent. El sindicat quantifica el potencial del treball i el considera un element clau per transitar cap a un model de relacions laborals més flexible. També emplaça als agents socials a treballar per adaptar la regulació actual a la nova realitat laboral des de la negociació col·lectiva i el diàleg social.

Accés al document

Economia

Memòria econòmica de Catalunya 2019. Barcelona:  Consell General de Cambres de Catalunya, 2020

La Cambra de Comerç de Barcelona ha realitzat un balanç de la situació econòmica de Catalunya del 2019 i un pronòstic de l’evolució esperada en els pròxims dos anys. Segons el diagnòstic de l’organisme, l’elevada temporalitat de l’ocupació, l’alt dèficit públic i la reduïda inversió en R+D poden limitar la recuperació econòmica. D’altra banda, la internacionalització de l’economia catalana, el potencial industrial i la capacitat d’atracció d’inversió estrangera en el sector manufacturer facilitaran la sortida de la crisi.

Accés al document

Global entrepreneurship monitor. Resum executiu 2019- 2020. Barcelona: GEM Catalunya, 2020.

L’informe ofereix una panoràmica exhaustiva de les principals magnituds de l’economia del territori, així com un anàlisi desagregat per comarques, que es complementa amb estudis específics i amb monogràfics sobre l’economia territorial elaborades per reconeguts experts.

Accés al document

PUBLICACIONS PERÍODIQUES

Mercat de treball

Regional and Sectorial Economic Studies Vol. 20-1, pag. 77-94 - Calidad del empleo e igualdad de género. Una propuesta de medición y aplicación en España.

Estudios Económicos Regionales y Sectoriales

Santiago de Compostela, 2020

Accés al document

Col·lecció Obres Digitals núm. 25. Integració de serveis ocupacionals i socials davant el Mercat de treball del futur a Catalunya. Propostes de full de ruta.

Generalitat de Catalunya

Barcelona, 2020

Accés al document

Anar a treballar a una altra ciutat: qui hi està disposat i per què?

Observatori Social “la Caixa”

Barcelona, 2020

Accés al document

Polítiques d'ocupació

Revista Internacional y Comparada de Relaciones Laborales y Derecho del Empleo Volumen 8 Núm. 2 - ¿Por qué el contrato para la formación y el aprendizaje no mejora la empleabilidad de los jóvenes? Aproximación a las dificultades para implementar el sistema de formación profesional dual en España. 

Adapt University Press

 Itàlia, 2020 

Accés al document

Organització laboral i relacions laborals

Capital humano: revista para la integración y desarrollo de los recursos humanos 352 – El coronavirus implanta el teletrabajo en el sector público o la constatación de que toda crisis es una oportunidad.

Walkers Kluwer

Madrid, 2020

Accés al document

Revista de Relaciones Laborales, Lan Harremanak 43 – Del recurso al teletrabajo como medida de emergencia al futuro del trabajo a distancia.

Universiad de León

Leon, 2020

  Accés al document

Dossier: Teletrabajo, una herencia de la pandemia: desafíos y oportunidades – Teletrabajo y productividad: un binomio complejo.

CaixaBank Research

Barcelona, 2020

Accés al document

Economia

Informe trimestral de conjuntura catalana. Octubre 2020.

Cambra de Comerç de Barcelona

Barcelona, 2020

Accés al document

Estudio ManpowerGroup de proyección de empleo. España Q4 2020.

ManpowerGroup

Madrid, 2020

Accés al document

Previsiones para la economía española 2020 – 2021

Funcas

Madrid, 2020

Accés al document

Cuadernos de Información Económica núm 278 – Los rebrotes determinaran la economía

Funcas

Madrid, 2020

Accés al document