Novetats Espai "COVID-19: situació sociolaboral" (i 21)

Aquí teniu les darreres novetats i actualitzacions que hem incorporat a l'espai COVID-19: situació sociolaboral: noves dades, noves mesures i subvencions, nous articles i documents i nova normativa. I si voleu consultar tota la informació que conté cada apartat, hi podeu accedir, tot clicant en el títol!                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Regulació d'ocupació

Regulació d'ocupació - Observatori del Mercat de Treball i Ocupació (Actualització diària)                                                                                                                                   

Atur

Informe sobre l’atur registrat als municipis i comarques de la demarcació de Barcelona. Juny 2020 (Infografia) - Oficina Tècnica d'Estratègies per al Desenvolupament Econòmic, Diputació de Barcelona (Darrera actualització 03/07)                                                                                                           

Conjuntura econòmica i laboral 

Indústria

"L'índex de producció industrial cau un 25,6% a Catalunya al maig del 2020". Índex de producció industrial. Maig 2020 - Idescat (Darrera actualització 07/07) 

"Al maig es modera la caiguda de la producció industrial, tot i que continua sent acusada (-25,6%)". Índex de producció industrial. Maig 2020 - Observatori del Treball i Model Productiu  (Darrera actualització 07/07) 

Turisme

Afluència de turisme estranger Despesa de turisme estranger (infografies Gener a maig 2020) - Observatori del Treball i Model Productiu (Darrera actualització juliol 2020)

-

Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE)

Prolongació del període d'activitat dels treballadors fixos discontinus de turisme i comerç i hostaleria vinculada al turisme, 07/07/2020
 

Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

Subvencions per al programa Consolida't, de suport a la consolidació, enfortiment i reinvenció del treball autònom a Catalunya. Termini de sol·licitud: del 7 al 30 de juliol de 2020 (ambdós inclosos).

-

Plans locals de reactivació econòmica i social davant l’impacte de la COVID-19, Oficina Tècnica d'Estratègies de Desenvolupament Econòmic (OTEDE) (Darrera actualització 30/06)

-

Mercat de treball

Espanya - Caiguda de l'ocupació sense precedents en el 2T20, malgrat els ERTO i la bona dada de juny. BBVA Research, 02/07/2020

Tot i la millora de les dades d’afiliació a la Seguretat Social registrades al mes de juny, després de tres mesos amb saldos negatius, aquest informe analitza l’efecte agregat de la crisi del COVID-19 i conclou que en el 2n trimestre de 2020 s’ha produït un deteriorament històric dels registres del mercat laboral, malgrat les polítiques de protecció a l’ocupació aplicades davant la crisi. Els punts claus d’aquest deteriorament són: l’augment de l’ocupació temporal, 915.000 persones desocupades, 1.830.000 afectades per ERTO i 1.470.000 persones autònomes amb prestació extraordinària per cessament d’activitat al juny.

El COVID-19 i el món del treball (5a edició). Observatori de l'Organització Internacional del Treball (OIT) (Darrera actualització 30/06)

En aquest darrer informe de l’OIT sobre els efectes de la COVID-19 en el món del treball, s’estima una disminució del 14% de les hores treballades a escala mundial en el segon trimestre de l’any, cosa que suposa la pèrdua de 400 milions de llocs de treball a jornada completa. El document presenta tres escenaris de recuperació del mercat laboral que, en el cas més probable, pronostica una caiguda del 4,9% de les hores de feina i de 140 milions de persones ocupades en el quart trimestre de 2020 respecte d'un any abans. La reducció del temps de treball estimat per aquest període s'intensifica en l'escenari desfavorable (-11,9%), amb la previsió d'una segona onada de contagis, i se suavitza en l'escenari optimista (-1,9%). D'altra banda, l'informe destaca la incidència de la crisi sobre les dones, a conseqüència de la sobrerepresentació femenina en alguns dels sectors econòmics més afectats i les càrregues de feina no remunerada durant el confinament.

Economia

Les activitats econòmiques dels sistemes territorials de la província de Barcelona: evolució i impacte de la crisi de la Covid-19. Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic Diputació de Barcelona, juny 2020.

Treball que analitza l’impacte de la crisi de la Covid‐19 en les activitats econòmiques dels diversos territoris de la demarcació de Barcelona i reflexiona sobre possibles  propostes de futur per fer-hi front. L’objectiu del document és donar suport al disseny de mesures de política pública local en el moment de l'elaboració de plans locals de reactivació econòmica i social.                                                                                                                                             

Condicions de vida

Condicions de treball, inseguretat i salut en el context del COVID-19. CCOO i UAB, juny 2020.

Informe de resultats de l’enquesta COTS impulsada per Comissions Obreres (CCOO) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb l’objectiu de conèixer l’impacte de la pandèmia entre la població assalariada o autònoma que a data 14 de març tenien feina, inclosa aquella afectada per un ERTO o que va ser acomiadada. L’informe alerta de l’empitjorament de la salut laboral derivat de les incerteses en el treball provocades per la pandèmia: el 46% de les persones enquestades afirma tenir por a perdre el seus lloc de treball, set de cada deu a que disminueixi el seu salari, i tres de cada quatre manifiesta la seva preocupació per no aconseguir-ne un altre si perd l’actual. L’infome adverteix que aquesta situació d’alta tensió laboral que genera la pandèmia comporta un augment del risc de malaties cardiovasculars o l’empitjorament de la salut mental.

-

​Prefectura de l'Estat

Mesures urgents per a recolzar la reactivació econòmica i l'ocupació, Reial Decret-llei 25/2020, de 3 de juliol, BOE 06/07/2020                                                                                                                                                                                                                                                                                  Departament de Treball, Afers socials i Famílies

Convocatòria per a la concessió de subvencions del programa Consolida't, de suport a la consolidació, l'enfortiment i la reinvenció del treball autònom a Catalunya, per a l'any 2020, Resolució de 26 de juny, DOGC 02/07/2020

Pròrroga de la vigència de diverses resolucions de l'àmbit de l'economia social, relatives a les mesures de flexibilització d'actuacions subvencionades per pal·liar els efectes de la COVID-19, Resolució de 26 de juny, DOGC 02/07/2020

​Unió Europea

Tercera modificació del Marc Temporal relatiu a les mesures d'ajuda estatal adreçades a recolzar l'economia en el context actual del brot de la COVID-19, Comissió Europea, Com 2020/C 218/03, 02/07/2020