Recomanem: "¿Reduce el policentrismo la movilidad laboral? Un análisis para las siete grandes áreas metropolitanas en España"

Marmolejo Duarte, Carlos; Tornés Fernández, Moira. "¿Reduce el policentrismo la movilidad laboral? Un análisis para las siete grandes áreas metropolitanas en España". Scripta Nova. Revista electrónica de geografía y ciencias sociales. Vol. XVIII, núm. 500. 1 de gener de 2015.

En el context europeu, Espanya gaudeix d'una tradició consolidada en l'estudi del policentrisme, nombrosos estudis han identificat, mesurat i creat nous mètodes d'identificació de subcentres. El policentrisme ha estat estudiat així des de la perspectiva morfològica i funcional, tant a escala intrametropolitana com regional. Tanmateix, s'ha posat poca o nul·la atenció en l'impacte que produeixen les estructures policèntriques sobre l'eficiència de la urbanització. En aquest article explorem la relació que existeix entre el policentrisme i la mobilitat laboral. A partir de la matriu de mobilitat del Cens de Població, i dels estudis previs, construim un seguit d'indicadors que permeten mesurar la incidència del policentrisme sobre les distàncies recorregudes per la població ocupada. Així mateix, s'estudia la relació entre l'exacerbació de la mobilitat i diferents indicadors urbanístics. Els resultats posen de relleu que, efectivament, el policentrisme redueix la mobilitat, i que un cop controlat aquest, altres factors obvis com les infrastructures (de transport públic i privat) incrementen l'excés de mobilitat, encara que també d'altres no tan evidents com la ràtio ocupació/habitatge, especialment en els monocultius industrials. En canvi, la diversitat de l'oferta d'habitatge redueix les pautes de mobilitat metropolitana. 

Enllaç al número de la revista: http://raco.cat/index.php/ScriptaNova/issue/view/22006/showToc

Enllaç al PDF de l'article: http://www.ub.edu/geocrit/sn/sn-500.pdf