Mercat de treball |
Al menos tienes Trabajo. Valencia: Antipersona, 2019.
El llibre fa una radiografia del mercat laboral i es qüestiona si és el moment de fer-nos preguntes. De començar a pensar per què i per a què treballem i no només com ho fem. No importa que et queixis de les hores extra sense pagar, que el salari no et permet sobreviure o que no es compleix el teu contracte: sempre hi ha algú disposat a recordar-te que has d'estar agraït per tenir feina. Però, què hem d'agrair exactament?
Accés al document
|
El futuro del Trabajo en España: impacto de las nuevas tendencias. Madrid: FIDE, 2019.
La Fundació per a la Investigació sobre el Dret i l'Empresa (FIDE) va crear un grup multidisciplinari d'experts per la reflexió i el debat en relació amb la iniciativa de l'OIT sobre el futur del treball. Aquest llibre sintetitza les conclusions d’aquest Grup d’experts i analitza els canvis globals, profunds, inevitables i de velocitat, que afecten a l’ocupació i a la feina a Espanya. Aquests canvis derivats de les noves tecnologies, de l'envelliment de la població i de la demografia, els fluxos migratoris, els efectes del canvi climàtic, la globalització o les noves formes d'organització de la producció a partir de la irrupció de les plataformes digitals i l'ús intensiu de cadenes globals de subministrament.
Accés al document
|
Informe Infoempleo Adecco. Oferta y demanda de empleo en España. Madrid: Infoempleo i The Adecco Group, 2019.
L'oferta d'ocupació s'ha incrementat un 15,76% durant el 2018, encadenant sis exercicis consecutius de creixement. Les comunitats autònomes amb més capacitat de generació d’ocupació continuen sent Madrid, Catalunya i el País Basc. Per províncies, Madrid (27%), Barcelona (21,3%) i, en menor percentatge, Biscaia (4,7%) i Guipúscoa (3,7%) són les que més ofertes aporten al conjunt nacional. Madrid i Catalunya, conjuntament, acumulen més de la meitat de l’oferta (51,5%). Per sectors, el 55,8% de les ofertes pertanyen al sector terciari, li segueix la indústria amb el 26,9% i el sector TIC amb el 12,4%.
Accés al document
|
Mujeres y Hombres en España 2018. Madrid: INE, 2019.
Estudi que ofereix, des d’una perspectiva de gènere, els indicadors més rellevants sobre la situació d’homes i dones en diverses àrees socials i econòmiques. L’any 2018, la bretxa de gènere en les taxes d’ocupació de la població de 16 i més anys se situa en 11,7 punts a favor dels homes. D’altra banda, la participació de les dones assalariades amb contracte temporal representa el 27,7% del total de persones assalariades.
Accés al document
|
Empleo IT Mujer. 10 Profesiones con futuro. Madrid: Unir/Infoempleo, 2019.
L’informe analitza l’àmbit de les noves tecnologies i la situació de la dona en aquest sector. Destaca l'escassa representació femenina en el mercat de treball tecnològic i en la universitat. També presenta els 10 perfils professionals més rellevants d'aquest sector, entre els quals destaquen la ciberseguretat, el big data i el cloud computing. Per altra banda, l’estudi assenyala la manca de conciliació entre la vida familiar i laboral i la bretxa salarial de gènere com a principals dificultats per a les dones.
Accés al document
|
Polítiques d'ocupació |
El impacto de los contratos para la formación y el aprendizaje en la inserción laboral de los jóvenes. Madrid: Fedea, 2019.
Segons l’estudi de Fedea, entre el 25% i el 30% de les persones ocupades amb un contracte d’aprenentatge durant més de dos anys transiten directament a una ocupació indefinida dins la mateixa empresa. Tanmateix, la Fundació alerta, que l’actual sistema d’incentius econòmics proporciona avantatges monetaris a la conversió d’aquests contractes en indefinits. I afegeix que, probablement, les altes taxes de transició es deguin a aquests incentius fiscals. Per això, estima important analitzar la proporció d’ocupació indefinida que sobreviu en finalitzar la bonificació.
Accés al document
|
Impacto de la inserción laboral de personas con discapacidad en el marco del Programa INSERTA. Informe de resultados octubre 2019. Madrid: Fundación ONCE, 2019.
La Fundación ONCE, ha portat a terme el projecte D_INNOVAR amb l’objectiu de desenvolupar i aplicar una nova metodologia innovadora per la identificació i la mesura de l’impacte social generat per la seva actuació i, en concret, pel programa INSERTA. Persegueix millorar l’eficàcia i l’eficiència del programa, impulsar les formules innovadores de la inclusió activa i generalitzar les actuacions exitoses, buscant incrementar la inserció laboral de persones amb discapacitat com a grup en risc d’exclusió social.
Accés al document
|
Qui estudia a la Universitat? Anàlisi de 15 anys d’evolució de l’accés a la universitat pública a Catalunya (2002-2017). Barcelona: Observatori del sistema universitari, 2019.
La taxa d’accés a la universitat entre estudiants amb mares i/o pares amb estudis universitaris és del 82,6% i en aquells que tenen estudis obligatoris del 28,3%. L’estudi també constata que la universitat privada ha guanyat pes en el conjunt universitari català. Per contra, detecta una disminució de la taxa d’accés a la universitat pública, que té més incidència com més alt és el nivell d’estudis de les seves mares i/o pares. Els elements que explicarien aquesta davallada són: la possibilitat de trobar feina, l’increment dels preus, la major oferta d’estudis de les privades i l’increment d’estudiants que accedeixen a cicles formatius de grau superior.
Accés al document
|
Economia |
Barómetro industrial 2019. Madrid: COGITI, 2019.
El Consell General de l’Enginyeria Tècnica Industrial d’Espanya ha presentat el tercer baròmetre industrial que inclou una perspectiva econòmica de la situació de la indústria. El baròmetre es construeix a partir de les respostes de més de tres mil enginyers tècnics industrials i graduats en enginyeria de la branca industrial de tots els àmbits productius.
Accés al document
|
Organització del treball i relacions laborals |
Así persuaden los líderes. Lo que debes saber para influir positivamente en las personas. Barcelona: Libros de Cabecera, 2016.
Aquest llibre ofereix tècniques i conceptes de persuasió i influència, que són la base per exercir un lideratge inspirador en qualsevol circumstància.
Accés al document
|
Guia per a l’aplicació de la igualtat retributiva entre homes i dones. Barcelona: Consell de Relacions Laborals de Catalunya, 2019.
El Consell de Relacions Laborals i més concretament la seva Comissió d’Igualtat i Temps de Treball ha elaborat una guia per l’aplicació de la igualtat retributiva entre dones i homes. Va dirigida a empreses, administracions, persones treballadores i representants en la negociació col·lectiva.
Accés al document
|
El salari mínim de referència català: estimació i incidència potencial. Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2019.
El present treball té com a objectiu fonamental quantificar el salari mínim de referència català (SMR) que s'ajusti a les recomanacions realitzades des del Parlament de Catalunya i també des de diverses institucions europees (com el Parlament Europeu i el Comitè Europeu de les Regions), segons les quals el salari mínim ha de representar com a mínim el 60 % del salari mitjà o medià del territori, per tal de garantir un salari digne i limitar les disparitats salarials.
Accés al document
|