Novetats Espai "COVID-19: situació sociolaboral" (i 16)

Aquí teniu les darreres novetats i actualitzacions que hem incorporat a l'espai COVID-19: situació sociolaboral: noves dades, mesures i formació, nous articles i documents i nova normativa. I si voleu consultar tota la informació que ja conté, hi podeu accedir també, tot clicant en el nom dels diferents apartats!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Regulació d'ocupació

Regulació d'ocupació - Observatori del Mercat de Treball i Ocupació (Actualització diària)                                                                                                           

Conjuntura econòmica i laboral 

"Més del 80% de l'empresariat preveu una evolució desfavorable de les exportacions en els propers 12 mesos". Clima exportador a Catalunya 1r trimestre 2020 - Observatori del Mercat de Treball i Ocupació, 09/06/2020                                                                                                                                                  

Mesures

Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE)

Mesures per recuperar la formació presencial en la formació professional per l’ocupació en l’àmbit laboral, 05/06/2020

Formació

Diputació de Barcelona

Videoformació Com i per què fomentar l'economia social i solidària als municipis en aquests nous temps de crisi? (del 16 de juny al 17 de juliol) - Oficina Tècnica d'Estratègies per al Desenvolupament Econòmic                                                                                                                                                                

Mercat de treball

Una valoració dels ERTO per fer front a la crisi de la COVID-19. Fedea Policy Papers 

Estudi que compara els programes de treball a temps reduït utilitzats a Europa i valora l’eficàcia de les mesures que integren els ERTO a Espanya. El document indica que la cobertura de l’ocupació espanyola va arribar al 24,1%, 2,7 punts per sota de la mitjana dels programes de protecció europeus (26,8%). Pel que fa a les condicions d’aplicació a Espanya, destaca l'extensió de la cobertura dels ERTO a un ampli nombre de sectors afectats i la prohibició dels acomiadaments durant la seva vigència i els sis mesos posteriors. Així mateix, es proposa el disseny d'incentius per a la formació i la requalificació de l’ocupació dels sectors més afectats.

L'impuls de l'ocupació i el rellançament de l'empresa: algunes reflexions per a l'acció. Institut de l’Empresa Familiar i IESE Business School

Informe que reflexiona sobre les estratègies de sortida de la crisi de la COVID-19. Les propostes que es presenten en el document estan vinculades amb el manteniment de l'ocupació, la millora de l'ocupabilitat de les persones treballadores i l’impuls del rellançament de les empreses. La publicació també integra un diagnòstic dels principals reptes econòmics de diversos sectors de l’economia, que remarca, per exemple, les grans dificultats que mostra el sector de la distribució d’alimentació. A més, l’informe incorpora els resultats d’una enquesta realitzada a més de 550 empreses en col·laboració amb el Banc d’Espanya que revela que el 86% de les empreses han vist reduïda la seva activitat i que gairebé un terç patirà una caiguda de resultats superior al 80% el 2020.                                                                                                                                                                                                                                                                              

Economia

Heterogeneïtat en l'impacte econòmic de la COVID-19 entre regions i països de l'àrea de l'euro. Banc d'Espanya, 27/05/2020

L'expansió del Covid-19 a nivell global i, sobretot, les mesures de distanciament social adoptades per a contenir la crisi sanitària han conduït a la majoria de les economies a una paralització significativa de l'activitat econòmica. En aquest article, s’investiga com l’impacte d'aquestes mesures sobre l'economia dels diferents països o regions és potencialment molt diferent en funció de la seva estructura productiva i les relacions client-proveïdor intersectorials en la cadena de subministrament tant nacional com internacional. Aquestes dues dimensions fan que l'economia espanyola sigui relativament més vulnerable al xoc, per la seva major dependència d'aquells sectors que estan resultant especialment afectats per les mesures de distanciament social. Així mateix, els resultats confirmen que les restriccions sobre l'activitat econòmica adoptades a Espanya tenen també efectes heterogenis per Comunitats Autònomes. En general, s'observa que l'impacte estimat és significativament major a les regions més exposades a sectors relacionats amb l’hostaleria i la restauració, com les insulars. En altres Comunitats, que tendeixen a coincidir amb aquelles on la fabricació de vehicles té un pes significatiu, l'impacte també és més elevat, degut no sols al tancament de plantes de producció, sinó també al seu efecte d'arrossegament sobre altres sectors.                                                                                   

Ministeri de Treball i Economia Social

Mesures per la recuperació de l'activitat formativa presencial en la formació professional per l'ocupació en l'àmbit laboral, Resolució d’1 de juny, BOE de 05/06/2020